İDARİ YARGI PROJESİ
İdare ve Siz El Kitabı’na Ek Bakanlar Komitesi Tavsiye Kararları

  İdari Yargının Etkinliğinin Artırılması ve Danıştay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında basımı gerçekleştirilen İdare ve Siz El Kitabında yer alan ilkeler; bireylerin, kişisel veya toplu olarak talep ettikleri işlemler veya hizmetler ve bir idari makamın kendi tasarrufuyla başlattığı işlemler bakımından, bu idari makamla ilişkilerinde haklarının ve çıkarlarının korunmasında özellikle önemlidir. Bu ilkeler, idari makamların karar verme süreçlerini, tesis ettikleri idari işlemlerin kalitesini, kamunun söz konusu kararlara itiraz etme olanakları ile mahkemelerin ve yargı dışı kuruluşların bu kararları incelemedeki rolünü kapsamaktadır.

Hazırlanma aşamasında Avrupa Konseyi’nin sözleşmeler, tavsiye kararlar ve yasa tasarıları gibi hukuki metinlerinden ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ilgili içtihadından faydalanılmış olan bu eser, projenin temel taşlarından birini teşkil etmektedir.

El Kitabının EK I kısmında “El Kitabında Yer Alan İlkelerle İlişkili Avrupa Konseyi Hukuki Araçları” başlığı altında bulunan Bakanlar Komitesi Tavsiyeleri ve Kararlarının Türkçe tercümelerine aşağıda verilen bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

https://idariyargiprojesi.adalet.gov.tr/tavsiye-kararlar