Danıştay Yol Haritasına Görüşlerini Sundu
Ankara, 30 Eylül 2020
İdari Yargının İyileştirilmesi konusunda hazırlanan Taslak Yol Haritası, öncelikleri belirlemek ve spesifik eylemlerin yürütülmesi için zaman çizelgesi oluşturmak suretiyle idari yargı sisteminin iyileştirilmesine yönelik çözümlerin uygulanmasında bir çerçeve oluşturmaktadır. Yol Haritası, bir danışman ekibi tarafından, yapılan analizler ve idari yargı sisteminin önde gelen paydaşları ile istişareler doğrultusunda Şubat 2020’de hazırlandı. Proje paydaşları ve yararlanıcılarının geliştirme ve uygulamada bütünüyle yer alacağı Yol Haritası, yaşayan bir belge niteliğindedir.
İdari yargıdaki önemli rolü nedeniyle projenin kilit paydaşlarından olan Danıştay, 30 Eylül 2020 tarihinde gerçekleşen çevrimiçi toplantıda yorum ve katkılarını sundu. Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Burakhan Melikoğlu ve Tetkik Hâkimi Emine Tuba Yılmazoğlu’nun yanı sıra Avrupa Konseyi ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden proje ekipleri etkinliğe katıldı.
Etkinlik, Danıştay ile sürekli iş birliğinin devamı ve Taslak Yol Haritasının iyileştirilebilmesi açısından çok verimli oldu. Danıştayın, Yol Haritasına ilişkin olumlu yorumları Yargı Reformu Stratejisi ve Danıştay Stratejik Planı doğrultusunda beklenen somut sonuçlara odaklandı. Danıştay ayrıca, başta kamu idarelerinde iyi karar alma, alternatif uyuşmazlık çözümleri, insan kaynakları, kalitenin, performansın ve verimliliğin artırılması, adalete erişimin temini, idari yargılama usullerinin etkinliği ve Danıştayın kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi ile içtihadın birleştirilmesi konuları olmak üzere, belirli alanlarda yapılabilecek iyileştirmelere ilişkin spesifik tavsiyelerde bulundu.
Danıştayın yorumlarını da içeren İdari Yargının İyileştirilmesi İçin Yol Haritası, önümüzdeki aylarda ilgili diğer paydaşlarla da görüşülmeye devam edecektir.
“İdari Yargının Etkinliğinin Artırılması ve Danıştayın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi” Ortak Projesi, Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa finanse edilmekte ve Avrupa Konseyi tarafından yürütülmektedir. Projenin nihai yararlanıcısı Adalet Bakanlığı, Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüdür. Bu Projenin sözleşme makamı Merkezi Finans ve İhale Birimidir.